Om Jeanett Andrea
Eksentrisk og eksistensiell tobarnsmor til to gutter, bosatt i Oslo. Glad i festivaler, fjell, sjø og bål, yoga og dagsrave. Elsker autentisitet og skråblikk, å lese, skrive, lage mat, danse og synge. Frilans formidler, skribent og podkaster av yrke.
Etter å ha opplevd flere dødsfall i min egen familie, vennekrets og på jobb de siste 20 årene, begynte jeg å fundere mer og mer over hvilke ulike forhold vi mennesker har til død, sorg, kriser og relaterte temaer. En gang på 2000-tallet kom jeg over Per Fugellis rause innsats angående livs- og dødsopplysning, inkludert oppfatningen om hvor lite folk flest snakker om døden, og innså at jeg undrer over mye av det samme.
For til tross for at døden som tema vies en del spalteplass i mediene, er det åpenbart at mange synes det er vanskelig å snakke om den. Selv på et eksistensielt og praktisk nivå og selv når den ikke er nærværende i folks liv.
Dette fascinerer meg stort, på lik linje med at det gleder meg å oppleve at vi er stadig flere som innser at vi kan få en større bevissthet til livet ved å nærme oss døden som tema.
Hvorfor akkurat en podkast om døden?
Siden jeg var ung og kom over begrepet "Memento Mori" har det å huske på at jeg skal dø, og med det at alle andre rundt meg skal dø, gitt meg viktige perspektiver i ulike (spesielt tøffe) situasjoner i livet.
Ikke sjeldent har det opplevdes forløsende å være meg bevisst mitt eget bittelille, korte (og privilegerte) liv i den større sammenhengen, og reflektere over hvor ubetydelige mange av tingene vi mennesker kan få et oppheng i, er. Et av spørsmålene som ofte melder seg i en sånn tankerekke blir hva som er viktig – når alt det ubetydelige skrelles vekk. Svarene er selvsagt – og heldigvis – ikke de samme for oss alle, men jeg opplever at essensen i hva vi anser som viktig og meningsfylt i løpet av et langt liv, ofte er ganske likt.
Naturligvis avhenger betraktningene våre om slikt hvilke livserfaringer vi gjør oss og hvilken alder vi har, noe som jo er kjempeinteressant i seg selv, og som vil presenteres i en av episodene til I lys av døden. Uansett. Det å skape rom til å tenke over hvor skjørt livet i grunnen er og at vi alle en dag skal dø, gir etter min erfaring selve hverdagen, livet og relasjonene i dét en dypere mening. Ikke minst gir det meg en følelse av å være del av et vidunderlig fellesskap blant alt levende.
Mitt mantra er altså at vi ved å bevisstgjøre oss slikt, samme hva vi står i i livet, kan oppleve at en større bevissthet til døden kan bidra til ytterligere tilstedeværelse og bedre helse. Ikke minst at vi tar gode valg.
Det er altså med glede at vi kan lese så mye nytt, ærlig, viktig og vakkert som skrives om døden. Men som ihuga podkast-lytter oppdaget jeg i 2019 et vakuum blant alle programmene som handler om meningen med livet. Det var rett og slett behov for en informativ, inspirerende, og undrende podkast om alt døden har å lære oss, mens vi lever.
Lytt til I lys av døden på Spotify og Apple og alle andre steder du hører dine podkaster.